(m) i Uppsala vill sänka skatter i budget

Sänk skatten och lägg mer pengar på skolan, men spara på kulturen och bygget av cykelvägar. Det tycker moderaterna som idag presenterade sitt alternativ till budget för Uppsala kommun för nästa år.

Jämfört med det budgetförslag för 2005 som majoritetspartierna socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet presenterade för några veckor sedan så skulle moderaterna, om de fick bestämma, satsa tolv miljoner mer på skolan.

De vill speciellt satsa på skolor med en särskild profil, som musiklasserna och naturvetenskapsinriknitngen på Heidenstam

Till gymnasieskolan vill de få in mer pengar genom att ta ut en avgift för lunchen.

I förhållande till majoritetens förslag vill de också spara på kulturen, vården av missbrukare, administrationen och så vill de inte satsa lika mycket på barnomsorgen som majoriteten.
- Det är deras första prioritet, våran är skolan. Vi vill satsa på privat barnomsorg, säger kommunalrådet Cecilia Forss. 

Moderaterna vill heller inte satsa lika mycket investeringspengar på att bygga gång-och cykelvägar, 30-zoner i trafiken och minska biltrafiken i stadskärnan.

Däremot vill de lägga något mer på att underhålla gatorna i stan och på kollektivtrafiken, de pengarna får de in genom att höja busspriserna.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista