Oupmärksamma studenter riskerar att bli blåsta

Det gäller att vara uppmärksam för den som skriver under ett kontrakt om hyra av en restaurang.

Upplandsnytt berättade i morse att de som arrangerar studentskivor riskerar att skriva under kontrakt där restaurangerna lägger för stort ansvar på den som står som ansvarig.

Men det är upp till den som skriver under avtalet att veta vad det handlar om säger Kåre Forsberg som arbetar på konsument Uppsala.
- Tänk efter. Om något går snett, då gäller det här avtalet, säger han.

När en student skriver under ett avtal med en restaurang så omfattas det inte av konsumentlagen utan det är det skrivna kontraktet som gäller.

När det gäller ett slutet avtal som till exempel en studentskiva så gäller avtalslagen och den kan skrivas hur som helst. Det enda sätt att skydda sig är då att läsa avtalet noga.

I ett avtal som en klass på Linnéskolan har skrivit med restaurangen Hells Kitchen i Uppsala, som arrangerar många studentskivor, så står det att 20 000 kronor ska betalas till restaurangen om klassen bryter mot det som står i avtalet. Till exempel om det kommer färre gäster än vad som har sagts.

Men Jarmo Ahlgren som är ansvarig på Hells Kitchen vill inte kännas vid den här formuleringen.
- Nej, det står bara minimiantal. Det var något som hade ändrats. Jag litar på mina killar, att de ser till att det är rätt i kontraktet, säger han.

Klassen på Linéeskolan har gått tillbaka till restaurangen och de har nu skrivit ett nytt avtal där de inte blir skyldiga restaurangen några pengar om de bryter mot avtalet. Dessutom är avtalet mer detaljerat och det står till exempel vilka maträtter som ska serveras.

Kontakta reportern
anders.konigsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".