3G-mast mitt på skolgård i Sunnersta

Sunnerstaskolan utanför Uppsala ska få en 3Gmast mitt på skolgården.

Men någon mast vill varken de boende i området eller föräldrar till barnen veta av. Nu har grannarna gått samman för att överklaga kommunens beslut. Janne Sjö är granne med skolan:

-Vi vill inte ha någon mast, det är förfulande och så går det 600 barn på skolan och de kommer i så fall att utsättas för strålning. Det finns ingen forskning om det här och då utgår vi ifrån att strålningen är farlig. De kan sätta upp en mast där det inte är barn hela dagarna, säger han.

Så länge ingen kan motbevisa att strålningen från masten är helt ofarlig så väljer alltså de boende att överklaga kommunens beslut. På skolan har det också lagts ut protestlistor som 304 föräldrar på skolan valt att skriva under.

Sunnerstaborna ställer sig också frågande varför masten måste vara placerad just vid skolan när det finns betydligt mer lämpade ställen att placera masten på enligt Janne Sjö.

-Vi fick in en förfrågan om en mast på Sunnerstaåsen, men det skulle bli en betydligt högre mast och vi bedömde att det skulle påverka naturvärdet där, säger Brita Kristensen på stadsbyggnadskontoret i Uppsala som handlagt ärendet.

Lars Mjönes på statens strålskyddsinstitut ser inte heller han några problem med att bygga 3G-masten i Sunnersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista