Lagboken. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Fängelse för frikyrkoprofil

Den uppländska frikykroprofil som misstänkts för stora bedrägerier dömdes idag av Uppsala Tingsrätt. Den 64-åriga mannen dömdes till fyra års fängelse, sex års näringsförbud och till att betala sammanlagt 26 miljoner kronor i skadestånd till dom drabbade.

Mannen ska ha vilselett investerarna att tro att deras pengar skulle placeras på finansmarknaden och att de skulle ge hög avkastning. I stället har han använt dem till bland annat hans egna omkostnader och till att återbetala tidigare investerare. Uppsala tingsrätt liknar detta vid pyramidspel.

De som lurats att investera i hans företag kommer mestadels från kristna kretsar både härifrån Uppsala och från andra länder. En av de mer välkända investerarna är den kristdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Oscarsson som dock fått sina pengar tillbaka.

Uppsala tingsrätt bedömer bedrägeriet som grovt bland annat på grund av att det till stor del är enskilda personer som drabbats, att det inneburit kännbar skada och att bedrägeriet ska ha utförts systematiskt och mycket förslaget.

Frikyrkoprofilen menade att han inte utsatt investerarna för någon risk och angav till sitt försvar att han haft värdefulla tillgångar som säkerhet. Bland dessa nämner han 35 så kallade guldobligationer som han menar utfärdades av kungariket Österrike-Ungern 1881.

Enligt tingsrättens dom ska mannen ha varit medveten om att obligationerna dels var preskiberade och dessutom inte värda så mycket som han hävdat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".