1 av 2
Ljusinstallationen "Fiskbalett" vid Fyrisån. Foto: Tina Halldén.
2 av 2
Ljusinstallationen "Fiskbalett" vid Fyrisån. Foto: Tina Halldén.

Ljuset sprider sig över Uppsala

"Det är ett magiskt ljusverk"
0:44 min

Till helgen blir Uppsala ljusare efter mörkrets inbrott. Vartannat år lyses Uppsala upp med en massa ljusinstallationer under det som kallas "Allt ljus på Uppsala".

En av ljusinstallationerna kan ses ovanför Fyrisån där hänger det fiskar som designats av Mikaela Persdotter och Florence Hermansson:

– Det är ett magiskt ljusverk som hänger här som heter fiskbalett och som är skapat av elever på Eriksskolan.

– De har samlat skräp hemma för att sedan tillverka fiskarna av återvunnet material.

Det finns alltså en miljötanke också?

– Precis, vi blev inspirerande för i Fyrisån så ligger det väldigt mycket skräp så vi tänkte att vi skulle göra något konstruktivt av allt skräp.

Hur kommer det se ut när det här tänds?

– Ja, det kommer ju vara helt magiskt. Det är helt fantastiskt. Vi hade en provljussättning i går och ja, man blir hög. Det är hur häftigt som helst.

Vid bygget av en av ljusskultpurerna till arrangemanet "Allt ljus på Uppsala" gick det inte riktigt som man tänkt sig. Det var i samband med att man skulle sätta upp skulpturen "Hot pants smokin" på Sankt Persgatan, som en av de inblandade råkade köra en bil rakt genom ett skyltfönster till en restaurang. Ingen person ska ha skadats vid händelsen, och skulpturen ska komma på plats enligt plan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".