En medlem ur Bandidos åtalas i amfetaminhärvan. Foto:Scanpix.

Åtta åtalas i amfetaminhärva

"Bevisningen räckte inte för att åtala Bandidos-ledaren"
1:21 min

I dag åtalas åtta personer i Uppsala tingsrätt som misstänks för amfetaminhandel i Uppsala, Sandviken och Stockholm under våren och sommaren. Polisen har misstänkt att knarkhandeln hör samman med kriminella mc-gänget Bandidos, men bevisningen räckte inte för att åtala bandidosledaren i Uppsala, däremot åtalas en annan medlem.

Den 39-åring som utpekas som gängledaren för Bandidos i Uppsala satt under en period i höstas häktad som misstänkt för grovt narkotikabrott i härvan.

Han släpptes sen av åklagaren, men var fortsatt misstänkt. Men nu står det alltså klart att utredningen mot honom är helt nedlagd, berättar kammaråklagaren Chatrine Rudström som lett utredningen.

Hon har avböjt bandad intervju före åtal väckts, men säger att brott inte kunnat styrkas i hans fall, alltså att bevisningen inte räckte för åtal.

Eftersom härvan misstänktes ha gängkoppling, har den utretts av polisens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet.

Polisutredningen har varit omfattande och byggt på bland annat telefonavslyssning och spaning.

Som du kunnat höra tidigare i Upplandsnytt siktar aktionsgrupperna ofta in sig på ledarfigurerna i gängen. En poliskälla vi talat med hävdade rent av att om ledaren och någon eller några medlemmar till skulle dömas till fängelse så skulle det kunna innebära slutet för Uppsalaklubben av bandidos.

Men nu verkar bara en medlem åtalas i härvan, en 32-åring.

Amfetaminet verkar ha köpts i Stockholm för att sedan föras vidare till Uppsala och Sandviken. Fyra personer kommer åtalas för Sandvikendelen, två av dem, en kvinna och en man från Sandviken, har erkänt viss delaktighet i hanteringen.

Tre män från Stockholmstrakten åtalas också, men nekar till brott.

Rättegången börjar på torsdag och väntas pågå i tre-fyra dagar.

Chefen för Uppsalapolisens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet har avböjt att kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".