Uppsala Universitet gjorde fel som särbehandlade

Uppsala Universitet får inget stöd från Diskrimineringskommittén när det gäller fallet med de två studenter med invandrarbakgrund i höstas som fick företräde till två platser på juristlinjen.

Däremot vill diskrimoneringsombudsmannen, Margareta Wadstein, ändra lagen och ge möjlighet för sökande med invandrarbakgrund företräde.
- Jag vill att man redan nu inför möjligheten till positiv särbehandling, dvs legalisera det som Uppsala Universitet kritiseras för, säger hon.

Som Upplandsnytt tidigare kunnat berätta har Uppsala Universitet använt sig av otillåten så kallade positiv särbehandling.

Det var i höstas då två sökande till juristlinjen på Uppsala Universitet med invandrarbakgrund fick företräde före två kvinnliga sökande med helsvensk bakgrund. Fallet är nu uppe i tingsrätten.

Diskrimineringskommittén har nu presenterat ett delbetänkande förslag till att skärpa lagstiftningen mot könsdiskriminering i liknande fall.

Men när det gäller att ändra lagen om positiv särbehandling på grund av etnisk tillhörighet får Margareta Wadstein inte stöd av kommitén. Men skulle en lagändring ändå bli verklighet och stödja Margareta Wadsteins tankar så skulle det ändå enligt henne själv dröja till tidigast 2007 innan lagen skulle träda i kraft.  Då skulle fallet i Uppsala inte skulle vara aktuellt längre.

Kontakta reportern
olle.tyrbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista