Stark relation mellan pastorn och "Kristi brud"

I nästa vecka, då rättegången börjar, kommer för första gången sedan mordet och mordförsöket i Knutby, den kvinnliga pastorn kallad Kristi Brud, att framträda. Då tvingas hon berätta det hon vet under vittnesed.

Men redan nu får man, genom förundersökningsmaterialet, en bild av hennes relation till den mordåtalade pastorn.

I en längre tid har den kvinliga pastorn, kallad kristi brud, hållit sig undan som församlingsledare. Efter morddramat i januari har hon vägrat alla förfrågningar om intervjuer. Hon menar att det är Guds vilja att hon inte ska uttala sig offentligt.

Men förundersökningsmaterialet ger ändå en bild av henne och hennes relation till den mordåtalade pastorn.

Där framkommer det att hon själv anser sig som den normgivande ledaren i församlingen. Men hon beskriver också ett nära samarbete med de andra pastorerna, inte minst den mordåtalade pastorn.

Hon säger att hon och pastorn hade en mycket stark syskonkärlekskänsla i sin relation. Hon togs också pastorns gudsrelation på största allvar. Därför, berättar hon, lyssnade hon med tillit på honom när han vid ettt tillfälle 1999 berättade för henne att han haft flera drömmar om att hans dåvarande fru skulle dö.

I drömmen hade han sett sin fru ligga död i bostadens badkar. Han hade haft samma dröm flera nätter i rad berättar hon för polisen. I samband med de här drömmarna var han inlagd på Akademiska sjukhuset några veckor i ett för henne, oförklarligt sjukdomstillstånd. Själv beskrev han det som han hade en andlig strid.

Två månader senare dör också hans fru. I bostadens badkar. Bara ett par månader senare berättar pastorn om ännu en dröm. Den här gången drömmer han att han ska gifta sig med Kristi bruds syster. 

Förundersökningen består också av flera hundra sidor av förhör med den mordmisstänkte pastorn. Där kan man läsa att han noggrannt berättar om sina relationer till de kvinnor han haft. Både fruar och älskarinnor. Han svarar i detalj på frågor om hur, var och när han haft sex med kvinnorna. I ett av de sista förhören säger han:

”Jag tycker själv idag att det är sjukt, men vi levde i en värld där liksom normala gränser suddades ut på alla möjliga områden. Bara något var klätt i lite andliga ursäkter och förklädnader så ifrågasatte man inte.”

Pastorn erkänner dock aldrig att det är han som är hjärnan bakom morden på sina fruar och mordförsöket på sin älskarinnas man.

Kontakta reportern
sofia.kottorp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista