Åtal för Knutbymorden

På onsdagsförmiddagen väcktes åtal i ett av de mest spektakulära mordfallen i svensk kriminalhistoria, dramat i Knutby.

När förundersökningen därmed blev offentlig, berättade också Uppsalapolisens spaningsledare Kenneth Ågren att pastorn misstänktes för inblandning redan från första dagen, den 10 januari i år, då pastorns fru mördast och en granne skottskadats.
- Ja han kunde misstänkas redan på förmiddagen, säger han.

Polishuset i Uppsala var invaderat av reportrar och fotografer när åtalet kom i Knutbydramat. Runt ett 100-tal medierepresentanter beräknas ha funnits på plats för att ta del av åtalet och av polisutredningen som nu blev offentlig. För händelserna den 10 januari åtalas pastorn för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök och han åtalas också för mord på sin första fru. Barnflickan åtalas för mord och två fall av mordförsök. Mer handfasta belägg för misstankarna mot pastorn kom senare, berättar Kenneth Ågren.
- Det var väl ett par dagar in på telefonavlyssningen som vi fick bekräftelse på det, säger han.

Åklagaren Elin Blank menar att motivet till pastorns handlingar går att söka i att pastorn inte ville riskera sin ställning som församlingens ledare:
- Den förklaring som lämnas är att det inte går att skilja sig i den här kretsen när man har positionen pastor, säger hon.

Barnflickans förhörsledare på polisen, Jan Hallling, berättar att kvinnan erkände att hon skjutit skotten i Knutby redan under det första förhöret natten mellan söndagen och måndagen:
- Efter fem timmar så blev det väldigt jobbigt för henne att berätta om det här och hon erkände. Hon var samtidigt väldigt mån om att berätta att ingen annan var inblandad, och hon sa det på ett sånt sätt att jag som förhörsledare fick misstankar om att det kunde vara på ett annat sätt. Jag tyckte att hon var övertydlig.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista