Polisen begick flera misstag när pastorns första fru dog

I går väcktes ju åtal mot både pastorn och barnflickan i Knutbydramat. Pastorn åtalas ju även för mord på sin första hustru 1999, det dödsfall som då avskrevs som ett olycksfall. Hade en rekonstruktion gjorts av den så kallade badkarsolyckan redan då, så hade man kanske inte bedömt den som en olycka.

I går åtalades Knutbypastorn både för händelserna i januari i år och för att mördat sin första hustru i det som då, 1999, skrevs av som en olycka i badrummet. Bertil Olsson, chef för tekniska roteln vid Uppsalapolisen var själv inte med i utredningen den gången, men han säger att det var flera olyckliga omständigheter som samverkade till att polisen då inte kom fram till att det rörde sig om mord. En rekonstruktion motsvarande den som nu har gjorts gjordes inte då, dessutom fick polisen inte ett tidigt grepp om utredningen den gången, eftersom alla inblandade förutsatte att det handlade om en olycka.

Att kvinnan hade en stor dos sömnmedel i kroppen, en dos som kan vara dödande, var något som dessutom aldrig blev känt för kriminalteknikerna:

- När de gjorde sin rapport var inte rättsläkarens utlåtande tillgängligt, det kom senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista