Avhoppare misstror att församlingen inget visste

I och med att åtalen för morden och mordförsöket i Knutby kom igår, offentliggjordes också förundersökningen. En av Knutby-församlingens före detta medlemmar, Diana Jansson, tog del av det över tusen sidor tjocka materialet. Det hon mest reagerar på är att församlingsledningen i Knutby säger sig inte ha vetat om de utomäktenskapliga relationerna som förekommit.

- Jag tycker det är jättekonstigt att de inte hade någon aning, och jag tror inte riktigt på det. Med min erfarenhet så tror jag att de vet vad som har hänt, men det kommer ju inte komma fram så länge de skyller allting på pastorn.

I förundersökningen framkommer det i flera formuleringar och vittnesbörd att det inte bara är pastorn i församlingsledningen som haft utomäktenskapliga relationer inom församlingen. Något som stod i bjärt kontrast med ledningens förkunnelse om renhet och helighet, berättar Diana.

Pastorn själv säger vid ett tillfälle att han levde i en värld där normala gränser suddades ut på alla möjliga områden. Enligt Diana är det en omöjlighet att ledningen inte var medveten om vad som förekom i församlingen eftersom de, enligt henne och speciellt den kvinnliga pastorn som kallats Kristi brud, visste allt om medlemmarnas liv.

I stort tycker Diana Jansson att förundersökningens bild av församlingen stämmer överens med hennes egen. Som hon ser det innebär åtalet och rättegången egentligen ingenting för församlingens framtida liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".