Nya planer för Dalbyhemmet

Nu kan diskussionen kring det omstridda äldreboendet Dalbyhemmet utanför Uppsala blossa upp igen. Uppsala kommuns tjänstemän föreslår att Dalbyhemmet ska bli ett boende för psykiskt handikappade äldre - inte ett med korttidsplatser, som äldrenämnden beslutat.

Centerpartisten Lars O Ericsson är mycket kritisk:

- Det här är ju att i så fall återigen köra över den lokala opinionen.

Under stora delar av förra året och början av det här var debatten om äldreboendet Dalbyhemmet utanför Uppsala intensiv och infekterad.

Den rödgröna majoriteten ville lägga ner det omoderna hemmet.

Dalbyborna däremot ville bevara boendet vid Dalbyviken - liksom de borgerliga i äldrenämnden, och när de fick med sig en avhoppad miljöpartist så blev beslutet i februari att hemmet både skulle byggas om och byggas ut och att det skulle bli korttidsplatser där.

Men sen skulle tjänstemännen utreda frågan slutligt och det de föreslår är något annat - nämligen att psykiskt funktionshindrade äldre ska få flytta dit. Orsaken är att de inte tycker att det är bra att lägga ett boende där personer bara bor under en kortare tid medan de utreds långt från service, som affärer och med gles kollektivtrafik.

Däremot behövs platser för äldre med psykiska funktionshinder, eftersom två boenden Galaxen och Björknäs läggs ner, och för dem kan läget ute i naturen, på markplan vara bra. Det här är alltså ett tjänstemannaförslag och politikerna ska diskutera det för första gången i dag. Johnny Husén, socialdemokratisk ordförande i äldrenämnden säger att han inte tagit ställning än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista