Lena Lundgren och Karin Holgersson är lärare på IVIC-programmet. Foto:Mona Wahlund.

Nya betygskrav tuffa för elever

Eleven:”Jag måste jobba hårt i år om jag ska till gymnasiet”
2:19 min

De nya behörighetskraven till gymnasiet som börjar gälla hösten 2011, gör att flera Uppsalaelever på bland annat Celsiusskolans introduktionsprogram IVIK, får det svårt att hinna med att få tillräckligt många betyg. Från att ha godkänt i tre ämnen måste nu eleverna ha godkänt i tolv ämnen på mindre än ett år.

Niloufar Sattari och Shila Sayedi kom för några år sen till Sverige och läser på några få år in hela grundskolan på IVIK-programmet.

– Jag måste jobba hårt i år om jag ska vidare till gymnasiet, säger Niloufar Sattari.

– Jag visste inte att det krävdes tolv ämnen så det var lite orättvist, säger Shila Sayedi.

Men klarar du av att läsa alla ämnen, Niloufar, på den korta tid som är kvar?

– Ja, om jag jobbar hårt, säger hon.

Ja, ambitionen är det inget fel på hos Shila Sayedi och hennes klasskompis Niloufar Sattari. Frågan är bara om det finns lärare och tillfällen att få läsa och sedan tenta av alla ämnen som krävs för de att komma in på ett nationellt gymnasieprogram till hösten 2011. Läraren Lena Lundgren och hennes kollegor på skolan gör nu allt de kan för att hjälpa de elever som har sikte på att börja nu till hösten.

– Man måste bereda de möjlighet att skaffa sig de antal betyg som krävs men just nu så står vi för en förändring som träder i kraft redan i höst men vi har inte ens haft ett år på oss att förbereda oss för det och vi tycker inte att vi har fått tid eller några utökade resurser för det trots att det nu krävs mer av eleverna, säger hon.

Tidigare har det krävts godkänt i ämnena svenska, matematik och engelska men till gymnasieintagningen nu till hösten 2011 krävs det godkänt i 8 respektive 12 ämnen beroende på om det är en teoretisk eller praktisk utbildning.

Lena Lundgren och hennes lärarkollegor på IVIK-programmet i Uppsala, har skrivit ett brev till de ansvariga politkerna och bett att få ett klargörnade hur dessa elever inte ska falla mellan stolarna. Folkpartisten Mohamad Hassan har fått brevet och menar att skolorna har fått information om förändringen och ska också ha börjat omorganisera sig för den.

– Sen kan det handla om ytterligare resurser eller förstärkningar inom verksamheten och vi håller på att titta på om vi kan stötta de här eleverna under året så att de inte hamnar mellan stolarna.

Men tiden tickar på och det blir ännu mindre tid kvar för eleverna att läsa upp till berhörighetskraven.

– Ja, men det här brevet som har skickats till nämnden ska behandlas så snart som möjligt och i samband med det kanske vi har en lösning, säger han.

Men för Niloufar Sattari är det viktigt att det här löser sig snabbt.

– Det viktigaste är att vi klarar det här i år för jag har missat två år. Jag skulle egentligen ha gått o tvån i gymnsiet och det är därför jag har bråttom kanske. Jag vill gärna gå gymnasiet nästa år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".