Gräsöförlisning kan utredas i Finland

Brottsutredningen mot befälhavaren på bogserpråmen Herakles, som tidigare i år förliste utanför Gräsö, kan komma att tas över av finländska myndigheter.

Sjöåklagaren i Stockholm har begärt att finländska kollegor ska ta över fallet, eftersom alla inblandade parter hör hemma i Finland.

Det var en stormig kväll i början av mars som Herakles sjönk utanför Gräsö. Befälhavaren misstänks ha brustit i sjömanskap när han dels gick ut med bogserbåt med en pråm på släp i det hårda vädret, dels inte sökte nödhamn i tid.

Sjöväderrapporter hade varnat för att hårt väder var på gång. I samband med förlisningen läckte det ut 70 ton tjockolja och 60 kubikmeter dieselolja.

Tjockolja har senare flutit i land på flera öar i Roslagen, bland annat i Gräsö östra skärgård. Fågelexperter och personal vid berörda kommuner och länsstyrelser följer utvecklingen och sanerar sedan i mars successivt olja när den upptäcks på öar och skär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista