Många unga missbrukare i Hallstavik

Missbrukarna blir allt fler och yngre i Hallstavik vid Upplandskusten. Sedan några veckor tillbaka arbetar därför Roslagspolisen intensivt med att störa knarkhandeln på orten.

Under bara en vecka har över ett halvkilo narkotika beslagtagits. Tomas Karlsson arbetar på spanings- och narkotikaroteln vid Roslagspolisen.

- Vi ser ett ökat missbruk bland unga och att man debuterar på andra preparat än förut. Som vi har träffat nu är det någonstans mellan 17, 18 år till 22. Men även yngre, ned till 14-åringar har vi träffat.

Det är vanligt att tonåringarna börjar med rohypnoltabletter. Enligt Tomas Karlsson tror många att tabletterna inte är så farliga. Sedan är det vanligt att man fortsätter med amfetamin. Polisen tror också att det finns gott om LSD i Hallstavik, men det har man ännu inte gjort några beslag av.

Det är under en månad som polisen i Roslagen gör en extra satsning i Hallstavik. Hittills har drygt 0,7 kilo amfetamin och hasch tagits i beslag. Det räcker till över tretusen trippar bland missbrukare. Anledningen till att narotikamissbruket har ökat i Hallstavik är att flera missbrukare har flyttat till orten. De vet var man kan köpa narkotika om de inte säljer själva, säger Tomas Karlsson.

- För ett antal år sedan placerade man väldigt många med missbruk och andra sociala problem i Hallstavik, för att det fanns lediga lägenheter här. Det har genererat ett problem och jag tror att vi får skörda det nu.

Polisens taktik är att gå in och störa försäljningen av droger, men framförallt att unga missbrukare ska upptäckas och få hjälp av socialen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista