Pastorns fru fruktade för sitt liv

Knutbypastorns andra fru fruktade för sitt liv flera år innan mordet i januari i år. Det hävdas i ett av de förhör som ingår i polisutredningen.

Det är i ett av de sista förhören med den så kallade barnflickan som hon berättar om ett samtal som hon en gång kom att lyssna på mellan pastorn och hans andra hustru. Barnflickan tror att det inträffade någon gång under 2001. Hustrun ska då ha anförtrott sin man att hon var rädd för att Gud tyckte att hon måste dö för att han skulle ges möjlighet att i stället få någon annan kvinna. Om barnflickans berättelse är riktig så vittnar det om att pastorns andra hustru kände fruktan för sitt eget liv redan ett par år innan hon mördades den 10 januari i år.

I polisens utredning finns en rad vittnesmål om att pastorn hade drömmar om att hans hustrur skulle dö. För att bekräfta det ska bland annat två av församlingens pastorer, Peter Gembäck och den kvinna som kallas Kristi brud, höras som vittnen i rättegången.

Det finns också ett annat viktigt vittne, en församlingsmedlem, till vilken pastorn ska ha beklagat sig över att hans andra hustru var så upprorisk och inte ville lyda honom.  Pastorn ska ha sagt att hustrun kommer att tas hem av Gud om hon inte böjer sig och lyder. Till samma församlingsmedlem ska pastorn också ha sagt, några månader efter den första hustruns död, att denna hustru hade tagits hem för att räddas efter att ha levt orent och inte lytt honom.

Pastorn själv säger i förhören att den så kallade Kristi brud också hade synpunkter på hans första fru. Kristi brud ska, enligt pastorn, direkt ha konfronterat hans hustru och sagt: om du inte förvandlas så kommer du inte att vara värdig utan då kommer du att tas bort, då kommer du att dö. Inget har framkommit som tyder på att Kristi brud velat uppmana till något brott, men om yttrandet är sant så kanske det säger något om den mentala miljö som rått i Knutbyförsamlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista