Enköpingsdom får kritik

Den friande domen i går mot de sju Enköpingspolitikerna får hård kritik av en specialist på miljörätt vid Uppsala universitet. Jonas Christensen menar att en följd av domen är att man kan ifrågasätta politikers kompetens att klara också annan myndighetsutövning, till exempel socialtjänsteärenden och beviljande av bygglov.
Jonas Christensen delar sin tid som lektor i miljörätt på Uppsala universitet och som miljöjurist på Uppsala kommun. Han menar att tingsrättens dom i torsdags visar att man inte kan ställa samma krav på kunskap om lagstiftningen hos fritidspolitiker som hos domare och beslutsfattare inom den offentliga beslutssfären. Han är kritisk till att kommuner har funktionen av tillsynsmyndighet i vissa ärenden men understryker också att det faktiskt varit kommunernas uppgift ända sedan 1874 att utöva tillsyn i hälsoskyddsfrågor. Därmed menar han att det inte kan betraktas som någon överaskning för det politiska etablissemanget att man har ansvar för den här typen av frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".