Internationell flygplats till Uppsala?

Nästa år kan Uppsala få en egen flygplats med lågprisflyg utomlands. Det är företaget Uppsala Air som i dagarna satt igång arbetet med stöpa om Ärna flygplats, det vill säga gamla F16, till en civil flygplats.

Men företaget tänker även starta ett eget flygbolag, berättar styrelseledamoten Joakim Andersson:

-Det vi tittar på är ett mindre flygbolag med flygplan för omkring 50 passagerare och det är framför allt för Uppsalas näringsliv och Universitet., säger han.

Ljudet av annat än militärflyg kan snart komma att höras över Uppsala om allt går enligt Uppsala Airs planer. Företaget bildades för bara tre månader sen, men under ett helt års tid har de planerat för att dels göra om gamla F16 till en flygplats både för lågprisflyg och dessutom inrikesflyg som Uppsala Air själva ska stå för, vilket alltså är den andra delen av planen.

Totalt beräknar Uppsala Air att det hela kommer att kosta någonstans mellan 50 och 70 miljoner kronor. Nu i dagarna har företaget fört de första diskussionerna med Försvaret, Luftfartsverket och Uppsala Kommun för att få de tillstånd som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".