Invandrarungdomar lockas till värnplikt

Det är för få invandrare som gör lumpen. Det anser regeringen som gett försvarsmakten i uppdrag att öka rekryteringen bland invandrarungdomar. Å i helgen hölls de första prova-på-dagarna på S1 i Enköping. Ett 20-tal killar och tjejer med invandrarbakgrund fick bland annat prova på att skjuta och resa tält.

Försvarsmakten har i flera år ordnat prova -på-dagar för att få fler tjejer att göra lumpen. Resultat har varit lyckat och nu prövar man samma sak med ungdomar med invandrarbakgrund. Hur många invandrare som gör lumpen finns det ingen statitstik på , men att det är få märks tydligt ute på förbanden, berättar Örjan Backelind som är rekryteringsofficer inom försvarsmakten. Två av dom som helgen i provat på militärlivet är 17-åriga Gilda Shahrabi och Roy Serbast, Gilda har sitt ursprung i Iran och Roy är kurd från Irak.  Försvaret hoppas nu kunna erbjuda prova på dagar för invandrare på flera håll i landet å därmed få fler invandrare att vilja göra lumpen när det är dags för mönstring.

Reporter: jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista