Allt färre får flytta till äldreboenden

Färre äldre i Uppsala län får flytta till äldreboenden - och det blir nu allt vanligare att gamla blir så missnöjda med att de inte får något boende att de överklagar kommunens beslut till länsrätten. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort.

89-åriga Linnea Eriksson hör till dem som nekats plats på äldreboende och hennes svärdotter Sigrid Borgström har överklagat flera gånger:

-Hon har inte känt sig trygg i lägenheten och har inte vågat vara ensam i lägenheten, säger Sigrid.

Linnea Eriksson ser och hör dåligt och har ont i benen, men det största problemet har enligt svärdottern varit att hon är så orolig och rädd, även hemma i sin lägenhet. Hon har bland annat intalat sig att det kommer okända män in i lägenheten varje kväll.

Uppsala kommun har erbjudit Linnéa Eriksson mer hemtjänst, men det har hon inte velat ha, om hon måste släppa in folk på kvällen blir hon ännu mer rädd.

Däremot har hon velat komma till ett äldreboende. Men kommunen har sagt nej.

Det är generellt sett färre äldre som får flytta till ett särskilt boende idag, så ser det ut nästan alla kommuner i länet, i stället får fler hemtjänst.

En anledning är att kommunerna vill spara pengar, en annan att de menar att många äldre vill bo hemma så länge som möjligt.

Men antalet som blir så missnöjda med kommunens belsut att de inte ska få komma till ett äldreboende att de överklagar ökar också.

En genomgång som Upplandsnytt gjort visar att antalet domar i länsrätten om just personer över sextiofem år som överklagat för att kommunen nekat dem rätt till ett boende enligt Socialtjänstlagen var elva stycken 2002, arton stycken 2003 och bara under första kvartalet 2004 var det åtta.

Siffrorna är små men går stadigt uppåt.

89-åriga Linnea Eriksson fick efter flera överklaganden rätt mot Uppsala kommun:

- Underbart, säger hon om beslutet.

Men Sigrid Borgström är kritisk till att folk ska behöva överklaga för att få en plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".