Invandrarkvinnor bakom lyckade företag

Kvinnor med utländsk bakgrund är väldigt framgångsrika som småföretagare i Sverige. Det visar en ny undersökning som en Uppsalaforskare gjort på uppdrag av Integrationsverket.

- Det började med ingenting. Det började med lån. Men nu kommer jag att betala en del av lånet med vinsten!

Ayten Budaki driver en laserklinik i Skärholmen utanför Stockholm. Hon är en av 15 000 kvinnliga småföretagare med invandrarbakgrund som det går bra för. Det visar en ny undersökning som kulturgeografen Ali Najib från Uppsala gjort åt Integrationsverket.  Från 1998 till 2001 ökade sysselsättningen för alla småföretag i landet med en fjärdedel i genomsnitt. De företag som drivs av kvinnor med utländsk bakgrund ökade sin sysselsättning med 50 procent. De här företagens försäljning ökade samtigt med 150 procent.

Kulturgeografen Ali Najib säger att kvinnorna har hög utbildningsnivå samtidigt som de tillhör en grupp som staten har satsat på. Att starta ett eget företag kanske också är enda sättet att få ett jobb.

- Många invandrarkvinnor börjar komma ut på arbetsmarknaden mer och mer än förut. Det finns kanske bara ett sätt att komma ut på marknaden och det är genom eget företagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista