Politiker lovar plats till alla äldre

Antalet äldre som blir så missnöjda med att deras kommun beslutar att de inte får komma till ett äldreboende att de går till länsrätten ökar, det visar Upplandsnytts genomgång.

Johnny Husén, ordföranden i äldrenämnden i Uppsala, tror inte att ökningen beror på att färre får rätt till särskilt boende idag.

Sedan 2002 har antalet äldre i länet som överklgar för att de inte får flytta till ett äldreboende ökat stadigt, från 11 under 2002 till 8 under bara första kvartalet i år.

Det visar Upplandsnytts genomgång. De flesta som överklagat bor i Uppsala, 23 domar är från Uppsala, näst flest, 7 stycken är från Enköping.

Vi berättade i morse om 89-åriga Linnea Eriksson som vägrades en plats på ett äldreboende i Uppsala trots att hon var rädd och orolig och inbillade sig att det kom okända män till lägenheten varje kväll.

Linneá Eriksson fick till sist rätt i länsrätten. Och sedan 2002 är de var sjätte av dem som överklagat som fått rätt. I vart tolfte fall så har kommunen ändrat sig efter att överklagandet lämtas in.

Johnny Husén, ordförande i äldrenämnden i Uppsala, tror inte att det ökande antalet överklaganden hör ihop med att färre äldre får rätt till ett särskilt boende idag jämfört med för några år sedan. 

Han menar att de som behöver en plats också får det idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista