Strejk på Flogstaskolan

I dag har knappt 40 elever som går på Flogstaskolan i Uppsala strejkat. Föräldrarna har låtit sina barn vara hemma i protest mot att fyra klasser ska splittras till hösten.

En årskurs två har haft extremt många lärare. Första terminen i förskoleklass hade de 14 olika! De ständiga bytena gav stora problem och det är först nu i ettan som klassen har börjat fungera, tycker föräldrarna.

De här eleverna behöver lugn och ro, säger en av elevernas pappa, Jan Lindkvist. Det är fyra klasser som ska slås ihop till tre och då blandar skolan åldrarna. Ettor och tvåor ska gå i samma klass.

Föräldrarna är kritiska särskilt när de fått beskedet att det är en halv lärartjänst som krävs för att klasserna ska få vara som idag. En kostnad på 230 000 kronor. 

Giggi Thomson är rektor på Flogstaskolan och säger att man inte hittat någon annan lösning än den här. Trots att man gör den här besparingen i höst kommer skolan ändå dra över sin budget med 600 000 kronor.

Då blir det ekonomin som styr trots att även rektorn tycker att det inte är rimligt att få en ny lärare för 18:e gången när man börjar 2:an.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista