Svårt för äldre med psykiska besvär att få äldreboende

Äldre personer som har psykiska problem har idag alltför svårt att få en plats på ett äldreboende i Uppsala kommun. Det menar äldreombudsmannen i Uppsala.

Orsaken till varför just denna grupp har svårt att få plats på äldreboenden är att de har svårt att förklara sina problem,menar Åkerlind Skuteli.

Färre äldre i länets får idag en plats på ett särskilt boende jämfört med för några år sedan och allt fler blir så missnöjda med det att de överklagar.

Upplandsnytt berättade igår att antalet domar i länsrätten där personer över sextiofem år har överklagat beslutet att inte ge dem rätt till ett boende enligt Socialtjänstlagen ökat stadigt, från 11 under 2002 till åtta på bara det första kvaralet i år.

Äldreombudsmannen i Uppsala, Margaretha Åkerlind Skuteli, blir inte överraskad inte av siffrorna. Och det hon märkt är att speciellt äldre med främst psykiska problem har svårt att få en plats på ett särskilt boende idag.

Men socialdemokraten Jonny Husén, ordförande i äldrenämnden i Uppsala, säger till Upplandnsytt, att han inte håller med om att kraven för personer med psykiska problem är för höga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".