Förlorad sten återfunnen

Den kända Bökstastenen har varit trasig i flera hundra år.  Men häromdagen när Joakim Hovberg och Per Mattsson höll på att gräva vid grindstolparna på Balingsta kyrkogård kom det fram något alldeles speciellt.

- Vi hade en grävmaskin och lite spadar. Vi höll på och baxa den här stora stenen och fick sedan in den i skopan och riktade till den.  

- Då såg jag att det var några runer eller något ristat på stenen, så då fick Per hoppa upp och titta och det var ju en runsten.

Det var den felande delen till Bökstastenen, en av de mest kända runstenarna i Uppland. Stenen är speciell för att den har en så innehållsrik bild innanför runslingan. Det är en bild av en skidåkare som egentligen föreställer jaktguden Ull. Det ska vara den äldsta bild av en skidåkare som finns bevarad. På stenen finns också en älg som jagas av några hundar, ett par fåglar och en ryttare till häst. Men en stor del av stenen har alltså varit borta sedan 1600-talet. Man har letat förgäves tills nu. Joakim Hovberg och Per Mattson tycker det känns trevligt med all uppståndelse kring den återfunna stenen.

- Det är bara kul med lite uppmärksamhet.

- Vi kanske får mer grävjobb nu!

Marit Åhlén är chef på Runverket på Riksantikvarieämbetet. Hon är förstås glad över att stenen nu äntligen kan bli hel igen.

- Nu ska vi så snart det går plocka isär resten av stenen, för den är ihopsatt av fyra delar, och sätta ihop den med den sista biten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista