Barnflickan gråter under rättegången

Under dagens rättegång har barnflickan varit påtagligt berörd och gråtit nästan oavbrutet. Pastorn verkar lugn och kall. Åklagaren Elin Blank menar att de båda är lika skyldiga till mordet och mordförsöket i Knutby i januari.

Rättegången i Uppsala tingsrätt inleddes klockan nio i morse. Efter att journalister och allmänhet hade kommit på plats kom åklagarna in genom en bakdörr och genom en annan trädde först barnflickan in och strax därefter pastorn.

Barnflickan var påtagligt tagen av situationen och grät då hon fördes in. Medan pastorn intog sin plats sökte han barnflickans blick, men hon undvek den och tittade ner i bordet. Under stora delar av dagen har barnflickan suttit och gråtit. När bilderna på den döda Alexandra och den skottskadade Daniel Linde visades så verkade hon mycket illa berörd och undvek att se på bilderna. Pastorn däremot har inte visat några känslor. Han har suttit och antecknat och gjort understrykningar i sina papper och har förefallit kallt analyserande inför det som sagts och inför de brott som han anklagas för.

Åklagarna har i dag hävdat att pastorn ska ses som lika skyldig som barnflickan till det som hände den 10 januari. Han har påverkat henne att tro att Gud krävde att hon utförde dessa gärningar. Det är vad åklagarna menar. Kammaråklagare Elin Blank sa att redan när barnflickan förhördes det första dygnet efter mordet så fällde hon ett yttrande som gjorde att man kunde ana att hon inte var ensam. ”Jag gjorde allting helt själv, ingen annan är inblandad”.

Elin Blank sa att själva skjutandet gjorde barnflickan visserligen själv. Men pastorn har varit så inblandad i det som hände att han ska bära lika stort ansvar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista