Barnflickans trovärdighet avgör

Redan i dag, på Knutbyrättegångens andra dag, hålls det förhör som kan komma att avgöra hela målet.

För åklagarna kan det vara avgörande att barnflickan ger ett trovärdigt intryck. Det är hennes berättelse som är deras främsta bevis mot pastorn. Det är hon som ska visa hur pastorn successivt påverkat henne under flera års tid till att till slut vara övertygad om att Gud ville att hon skulle ta Alexandras liv och att hon också skulle ta Daniel Lindes liv.

Barnflickan hade länge känt att hon levt långt från Gud, och det här skulle vara ett sätt för henne att genom en extrem lydnadshandling på nytt komma närmare Gud. Det är vad åklagarna hävdar att pastorn hade förespeglat henne för att få henne att utföra handlingarna.

För pastorn och hans advokat Ola Nordström är barnflickans berättelse mycket viktig. Man kan räkna med att pastorns försvarare kommer att försöka få hennes trovärdighet i gungning. Ola Nordström kommer säkert att försöka få rätten att tvivla på om man kan sätta tillit till en person vars psykiska hälsa ifrågasatts i den stora rättspsykiatriska undersökning som gjorts. En viktig och kanske avgörande dag i Uppsala tingsrätt i dag alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista