Barnflickans berättelse i rätten

I Knutbymålet har i Uppsala tingsrätt i dag barnflickan lämnat en berättelse om hur den åtalade pastorn successivt övertygade henne om att hon måste mörda hans hustru Alexandra.

Barnflickan berättade att pastorn genom en lång rad samtal dem emellan och täta sms-kontakter fick henne att tro att det var Guds vilja att hon skulle döda Alexandra.
Spänningen var stor bland åhörarna i Uppsala Tingsrätt inför hur väl barnflickan skulle lyckas lämna sin berättelxse. I går i tingsrätten var hon mycket tagen av situationen och grät tyst för sig själv långa stunder. Men det är en mycket säker och välformulerad och delaljrik berättelse hon lämnat, och hon har haft så mycket att berätta att hon i dag inte hann fram till det som hände den 10 januari i år i Knutby. Däremot har hon berättat om den sk hammarattacken och om hela bakgrunden till sin bundenhet vid den åtalade pastorn. Hon har berättat att han bröt ner hennes självförtroende, gjorde henne till sin älskarinnna och till slut till hennes slav, som hennes egna ord löd i rätten i dag.
- Han sa att jag var falsk, en fresterska, alla de där orden som gör så ont i en. Sen kunde han avsluta med att säga: men jag älskar dig.

Barnflickan berättade att hon kände sig utstött ur församlingen, att den enda hon pratade med var pastorn och att han behandlade mer och mer illa. När det kom besök i huset kunde pastorn säga nu kommer det gäster nu får du gå upp på rummet. När hon så kände att hon inget var värd fick han henne att tro att genom att döda pastorns fru Alexandra så gavs det hopp för henne, då kunde pastorn hjälpa henne att på nytt komma närmare Gud. En novmebernatt förra året skedde så första försöket då hon attackerade en sovande Alexandra med hammare, efter det att pastorn lämnat huset.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista