Brandövning ska stoppa pyromandåd

Många skolor i länet har haft problem med anlagda bränder, däribland Heidenstamskolan. Vid avslutningen för Brandförsvarets praoelever i Uppsala bjöd man därför in elever från just Heidenstamskolan för att genom ett rollspel visa vad som händer vid en brand och på så sätt försöka motverka pyromandåd.

Åke Eriksson som är ansvarig för övningen berättar varje steg i brandsläckningesarbetet för eleverna. Från det att pyromanerna tänt eld på en bil till det att branden är släckt och polisen har fått tag i bovarna. Praoeleverna är både brandmän, pyromaner, journalister och poliser. Han berättar också att var fjärde brand är anlagd och att de som eldar mest är ungdomar mellan 15 och 19 år:
Övningen är dels en avslutning på praotiden och en information om vad man ska göra om man upptäcker en brand, men man hoppas också på att informationen ska göra att ungdomarna förstår faran i att elda och att de sprider budskapet till sina kompisar:
- Vi hoppas att de här eleverna ska sprida budskapet som ringar på vattnet, säger åke Eriksson.

Inga Larsson och Jasmin Schahidi från Hedenstamskolan tyckte att övningen var intressant att se på, men att eld är farligt var inget nytt för dem.
- Jag har ju inte direkt varit pyroman förut, säger Inga Larsson.

Kontakta reportern
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".