Svåra tider för tandtekniker

Folktandvårdens spariver håller på att sätta en hel yrkeskår i gungning.

Under våren har folktandvården i en upphandling gjort sig av med 40-talet bolag för att pressa kostnaderna. Många av de bolagen, som gör tandproteser och bryggor, förlorar nu en viktig livlina, och de kritiserar samtidigt landstinget för att var för hård i upphandlingen.
- Jag anser att förutsättningarna inte har varit kända för de som skickar in anbud, och de har gjort att våra anbud inte blivit antagna, det säger Lars Haking som representerar många av bolagen.

Lars Haking talar för 13 tandtkeniska boag som under våren mist sina kontrakt med landstinget i Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Uppland. I de här fallen har anbuden hamnat i papperskorgen på grund av tekniska petitesser, ett diplom saknades.

Flera andra bolag, de är totalt runt 40 stycken, anser samma sak. Folktandvården i Gävle som sköter upphandlingenn är för byråkratisk och stelbent, men det tycker inte tandvårdschef Svante Lönnbark:
-  Nej jag tycker vi har ställt rimliga krav.

Upphandlingen är värd runt 111 miljoner kronor, och förr har runt 90-talet bolag anlitats av landstingen. Nu anlitas 38 bolag för att minska kostaderna och eftersom många av dessa bolag, som gör tandprotser och bryggor, är småföretag innebär det konkurs i vissa fall. Så ser branchen ut, 7 av 10 bolag har försvunnit sedan 1990.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista