Fler äldre överklagar kommunbeslut

Antalet äldre som blir så missnöjda med kommunernas beslut om att de inte får komma till ett äldreboende att de överklagar kommer att fortsätta att öka. Det tror Lennarth Johansson på socialstyrelsen som gjort en utredning kring äldres överklaganden.

-Om det finns en minskad tillgång på platser så är det fler som rimligtvis kommer att överklaga, säger han.

De senaste dagarna har Upplandsnytt berättat om vår genomgång som visar att de sedan 2002 är allt fler äldre i länet som blir så besvikna när deras kommun beslutar att de inte får flytta till ett äldreboende att de överklagar.

Och Lennarth Johansson på socialstyrelsen är alltså inte överraskad över den trenden.

Socialstyrelsen gjorde för två år sedan en studie av äldre som överklagar beslut om hemtjänst eller särskilt boende.

Enlgit den så fick de allra flesta äldre den hjälp de ville ha av kommunerna från början, men av dem som fick avslag från kommunerna var det väldigt få som överklagade. Bara tio procent överkagade om de inte fick rätt till ett särskilt boende.

Det här är något som äldreombudsmannen i Uppsala kommun, Margaretha Åkerlind Skuteli känner igen, hon tror att många inte orkar överklaga:

Men Socialstyrelsens genomgång visar att om man ser till statistiken över hela landet så tjänar många äldre på att överklaga, fyrtio procent av dem fick rätt.

Lennarth Johansson säger att många nog tror att det är svårare att överklaga än det egentlligen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista