Apor plågades i flera år

Försöksaporna på Uppsala universitet var undernärda och hade frakturer på armar och ben. Det visar den polisutredning som snart är färdig. - Fel mat i det här fallet har lett till ett mycket svårt lidande under flera år, säger Kriminalinspekör Stefan Hamstedt.
Det var sommaren och hösten 2000 som en vikarierande veterinär slog larm. Marmosetterna på Uppsala universitet mådde dåligt. Veterinären antog att det berodde på fel kost. Aporna tappade tänder och var svaga. De fungerade inte heller socialt. Veterinärens anmälan ledde bland annat till besök av inspektörer från Jordbruksverket som dömde ut anläggningen där aporna hölls. Burarna var för små, det fanns brister i ventilationen och ljuset var inte heller som det skulle. Aporna flyttades senare till en annan anläggning. Det visade sig också att den dåliga kosthållningen var känd. Djurskötare hade påpekat att aporna mått dåligt, men ändå fortsatte försöken. Polisutredningen har enligt Stefan Hamstedt kommit så långt att det kan styrkas att aporna behandlades dåligt. Det är också klart att det är ett brott mot djurskyddslagen. Men det är fortfarande oklart vem eller vilka som kan åtalats för brottet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista