Sommargästers hemtjänst dyr för Norrtälje

Nu är det klart att Norrtälje och andra populära sommarkommuner tvingas betala hemtjänst också för sommargäster. Norrtälje har tillsammans med två andra kommuner drivit frågan ända till regeringsrätten för att slippa extrakostnaden.

Regeringsrätten har nu beslutat att inte bevilja prövningstillstånd, och därmed står det klart att Norrtälje tvingas till denna extrakostnad. Det är något som kommer att märkas för alla Norrtäljebor, säger Bengt  Ericsson, kommunalråd för centern:

-  Det blir bekymmersamt för oss i Norrtälje, genom att vi har så väldigt många sommarboende, och många äldre som vill bo i sina fritidshus under sommarhalvåret. De är ju välkomna hit, men vi har hela tiden ansett att vi inte kan stå för hela den här kostnaden.

Regeringsrättens beslut innebär att den som har rätt till hemtjänst i den kommun där man bor i vanliga fall, också har rätt till lika mycket hemtjänst om man bor i en annan kommun under sommaren. Det här innebär extrakostnader för populära sommarstäder som t ex Norrtälje, som tillsammans med Båstad och Tjörn drivit frågan så långt det går men nu alltså förlorat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista