Nya lag oroar Arlandapolisen

Nu varnar polisen på Arlanda om att en ny lag om luftfartsskydd kan öppna möjligheterna för flygplatsrånare och terrorister. I praktiken går den nya lagen ut på att företag som godkänts som seriösa själva får ansvaret för säkerhetskontrollen av den egna personalen.

Kent Robert, chef för Arlandapolisen, säger till Upplandsnytt, att den nya lagen i värsta fall skulle kunna göra det lättare för organiserade brottslingar och terrorister att bakvägen komma åt flygplan.

Samtidigt som sjöfarten inför regler som gör att polisen får ansvar för säkerhten i hamnarna går luftfarsverket en annan väg, menar Kent Robert.

Han menar att den nya luftraftslagen gör att polisen inte formellt kan kontrollera anställda hos företag på flygplatsen.

I den nya lagen står det också att kroppsvisitation av en kvinna endast får bevittnas av en annan kvinna. Ove grenmark, som för Rikspolisstyrelsens räkning har synat lagförslaget, säger till Dagens Nyheter, att det i praktiken skulle betyda att alla kvinnor som får både handdetektorn och säkerhetsbågen att reagera ska föras in i ett avskilt rum och där visiteras av en annan kvinna med en annan kvinna som viittne.

Och en sån hantering skulle leda till väldigt långa köer i säkerhetskontrollen, menar han. Den nya lagen planeras tas i bruk den 1 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista