Lång väntan till familjerådgivning

Par där exempelvis mannen misshandlar kvinnan kan idag få vänta runt tre månader innan de får hjälp på familjerådgivningen i Uppsala. Och det kan vara ödesdigert, enligt familjerådgivarna.

De långa väntetiderna på familjerådgivningen leder bland annat till att en del par ger upp och inte söker hjälp mer. Det säger familjerådgivarna Topsy Sandler Kihlström och Karin Furumark.

Alla kommuner är skyldiga att erbjuda familjerådgivning till de som vill ha. Men för ett år sedan slog familjerådgivnignen i Uppsala larm för att personalen där menar att väntetiderna är för långa. Och nu slår de larm igen.

Att få vänta nio veckor på ett första besök är inte ovanligt och speciellt lång väntetid kan det bli för par där en misshandlar den andra fysiskt elelr psykiskt.

Och i sådana fall vill familjerådgivarna helst arbeta en man och en kvinna tillsammans för att hjälpa på bästa sätt. Men eftersom det nu bara finns en manlig rådgivare så får de här paren ofta vänta upp mot tolv veckor. 

Familjerådgivningen försöker skicka de här paren till mansmottagningen, rikskvinnocentrum och kvinnojouren, men även där sker besparingar. 

Familjerådgivningen menar att de behöver anställa en till, på deltid åtminstone, och då gärna en man.

Men Randi Graungaard, ordförande i Nämnden för vuxna med funktionshinder säger att de pengar som familjerådgivnignen får ska räcka till att minimera långa köer. 

Mary Nilsson, som är chef på produktionssidan i kommunen, menar att de har talat om för uppdragsnämnden att de pengar de får inte räcker till att minska kön.

Men nämndordföranden säger att de i nuläget inte ser någon anledning att ändra på avtalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista