Bussförare vill ha höjd säkerhet

Det görs för lite för att skydda bussförarna mot hot och våld, tycker bussförarna själva. Facket har velat ta bort försäljningen av periodkort och andra värdekort på bussarna för att minska kassorna, men inte fått gehör.

Upplands Lokaltrafik, UL, ställde i vintras in den sena turen på linje 848 mellan Uppsala och Sala ställde sedan den på kort tid råkat ut för två rån. Ett sätt att minska rånrisken skulle vara att ta bort värdekortsförsäljningen på bussarna för att minska kassorna och istället sälja dem på kiosker och på kontor, tycker bussförarna.

Sture Jonsson som är informations- och marknadschef på UL säger att de arbetar för att få ut mer av försäljningen till kontor och kiosker, men att den kommer att vara kvar på bussarna också. Bussförarna vill också att det ska finnas möjlighet att betala med betalkort. Men så kommer det inte att bli förrän det införs ett nytt biljettsystem, vilket blir tidigast 2007.

Gunnar Götberg, som är driftschef på Swebuss i Uppland, säger att de jobbar mycket med att göra situationen bättre för bussförarna...

- Det är  en mängd åtgärder som vidtas, bland annat att ha rutiner för att jobba förebyggande framför allt, och sedan också rutiner för när något händer.

Men bussföraren Anders Meyer håller inte med. Han tycker att det borde vara mer kurser hur de ska bemöta hot och våld. Idag finns ingen kurs för nya förare, och någon kurs för de andra förarna har inte hållits på flera år. Anders Meyer tycker att Swebus gör för lite för bussförarnas säkerhet...

- Jag anser att Swebus, som är ett av Sveriges största företag i buss-och transportbranschen, borde ha resurser att definitivt ta itu med det här. Det skulle de ha gjort för länge sedan.

Han är också kritisk till att det larmsystem som skulle ha införts för att skydda bussförarna har blivit så försenat. Sture Jonsson på UL säger att förseningen beror på att det har varit mer tekniskt komplicerat än vad man trodde.

- Det hade nog kunnat gå fortare om vi hade anställt mer personal att arbeta med det här, men nu har vi inte haft pengar att göra det...

Kontakta reportern:
Anders.Konigsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista