Ökande knarkmissbruk i norduppland

Tierp är den kommun i Uppsala län där narkotikamissbruket ökat mest. Och det är framför allt bland de unga som drogmissbruket ökar. Även Östhammar har fått fler missbrukare under de senaste åren.

Tierp har också flest antal missbrukare i förhållande till befolkningen, visar en undersökning som polisen har gjort tillsammans med bland annat kommunerna. Undersökningen har gjorts för att få en bild av hur narkotikasituationen i länet ser ut. Förra gången en sådan undersökning gjordes var 1999.

Förutom i Tierp har narkotikamissbrukarna också ökat i Östhammars kommun jämfört med -99, men i övriga kommuner minskar antalet narkotikamissbrukare.

Den vanligaste drogen i länet är cannabis. Amfetamin är näst vanligast, även om det är en är en drog som minskar. Rohypnolanvändningen har ökat i länet och det har också användningen av Ecstasy gjort, framför allt i Enköping, Tierp och Uppsala.

För att försöka stoppa ökningen av missbrukare i Tierp så vidtar kommunen nu flera olika åtgärder, bland annat ska fler personer på socialen arbeta med ungdomar som missbrukar. Polisen har ökat resurserna för att minska narkotikan och de finns nu två gatulangningsgrupper på Uppsalapolisen. En för Uppsala och en för resten av länet.

Kontakta reportern:
Anders.Konigsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".