Foto: August Bergkvist/SR.

Regional kulturutredning på gång

"Vi måste veta hur vi ska använda pengarna"
0:53 min

Landstinget i Uppsala och Uppsala kommun gör en gemensam översyn av Upplandsmuseet, Musik i Uppland, Uppsala Stadsteater och Uppsala konstmuseum.

I framtiden kommer regionen nämligen att få större inflytande över fördelningen av de statliga kulturbidragen och därför vill politikerna få en bild av hur kulturinstitutionerna är organiserade i länet.

Folkpartisten Karolina Hilding är ordförande i kulturutredningens styrgrupp.

– Den statliga nivån ändrar sin kulturpolitik, istället för att kanalisera specialdesignerade pengar så ska regionerna själva bestämma hur man ska använda resurserna och då måste vi vara förberedda och veta hur vi ska använda pengarna på bästa sätt, säger Karolina Hilding, FP.

– Det här är kulturpengar som ska gå till kulturen och målet är inte att spara utan det är att se till att det används till kultur på bästa sätt.

Nu har vi vissa fasta institutioner, museer, teatrar, kan man tänka sig att en del av pengarna läggs på andra, nya institutioner som inte finns idag?

– Det får vi ta ställning till om det kommer sådana frågor, jag vill inte stänga några dörrar över huvudtaget. Jag tycker att vi måste titta brett på det här och det hyser jag gott hopp om att vi ska kunna göra nu, säger Karolina Hilding, FP.

Kulturutredningen ska presenteras i mars 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".