Greenpeace-aktivister utklädda till förnybara energislag tar sig in på området kring Forsmarks kärnkraftverk.
Forsmarks kärnkraftverk

Aktivister i rättegång om intrång på Forsmark

1:48 min

I dag började rättegången mot 23 svenska och skandinaviska Greenpeace-aktivister som anklagas för att ha brutit sig in på Forsmarks kärnkraftverks i somras.

Åklagaren anser att de 23 aktivisterna gjort sig skyldiga till grovt olaga intrång. Han har under förmiddagen bland annat visat foton på bevismaterial som handfängsel och walkie talkies samt bilder från övervakningskameror som visar hur aktivister med hjälp av en brandbil tar sig in på området kring Forsmarks kärnkraftsverk.

Han menar att aktionen som Greenpeace-aktivisterna genomfört var mycket välplanerad och välorganiserad och att alla de åtalade haft en roll i aktionen.

Aktivisternas försvarsadvokat menar att det inte är fråga om några brottsliga handlingar - och att ingen gärning i synnerhet ska betraktas som grov - utan att det handlar om en fredlig miljömanifestation.

Han menar också att aktivisterna lämnat området så fort de uppmanats till detta. Men åklagaren anser att den beslagtagna handfängseln visar att aktivisterna planerat stanna längre på området än de gjorde.

Bilderna som åklagaren visat på aktivisterna utklädda till solar, vindkraftverk och vattendroppar har spridit flera leenden bland de huvudsakligen unga aktivisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista