Barnflickan kan begå fler brott

Det finns risk för att barnflickan i Knutbymålet skulle kunna återfalla i brottslig verksamhet. Den slutsatsen dras i den rättspyskiatriska undersökning som nu blivit offentlig.

Det var under förhören i går med barnflickan som Uppsala tingsrätt beslutade att den rättspsykiatriska utredningen av henne skulle bli offentlig, och i dag har den funnits tillgänglig för nyhetsmedierna.

I utredningen framgår det att den psykiatriska expertisen har haft stora svårigheter att diagnosticera henne. Det diagnostiska systemet har inte förutsett fall liknande detta, heter det i utredningen. Nu har man fått nöja sig med en ospecifik diagnos.  Religiösa vanföreställningar som påverkat hennes verklighetsuppfattning är i alla fall en del av diagnosen.

Experterna menar också att hennes beteende då hon letts till att begå brotten i Knutby har motsvarat ett psykotiskt tillstånd, men att hon i övrigt inte har varit i traditionell mening psykotisk. Hon beskrivs som en intellektuellt välbegåvad men känslomässigt skör och sårbar person. Hon har svag identitet och har behov av auktoriteter. Därför är hon speciellt sårbar för personer som är ute efter att manipulera och styra henne. Det konstateras också att hon fortfarande är mycket bunden vid den åtalade pastorn.  Om hon skulle träffa honom eller någon annan med liknande förmåga att styra henne, skulle hon mycket lätt kunna återfalla i brottslighet av allvarligt slag, slår den psykiatriska expertisen fast i sitt utlåtande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista