Göran Lindberg har tidigare varit länspolismästare i Uppsala län samt rektor för Polishögskolan./Arkivbild

Mildrad dom: sex års fängelse

1:33 min

Göran Lindberg, tidigare länspolismästare i Uppsala län och jämställdhetsföreläsare, fälls för bland annat grov våldtäkt, våldtäkt, koppleri och sexköp. Svea hovrätt friar därmed för bland annat en våldtäkt och tre fall av koppleri och ändrar därmed tingsrättens dom och mildrar fängelsestraffet.

Det stod klart när Svea hovrätt i eftermiddags meddelade sin dom mot Göran Lindberg. Han fälls för bland annat grov våldtäkt, våldtäkt och koppleri, men han frias också för en våldtäkt han dömts för i tingsrätten.

– Lindberg är ändå djupt besviken, säger hans advokat Karl Harling.

Rättens ordförande i Svea hovrätt, hovrättsrådet Erica Hemptke berättar att man gjort en annan bevisvärdering:
– Precis som tingsrätten har vi bedömt att hon är trovärdig och gör sitt bästa för att berätta hur hon upplevt det, men hon har själv varit betydligt mer osäker och också reserverat sig för att hon kan blanda ihop de olika händelserna. Då har vi sammantaget tyckt att det är för osäkert för att man ska kunna fälla någon för en våldtäkt i den delen, säger Erica Hemptke.

I övrigt fastställer dock Svea hovrätt i stora delar tingsrättens dom. Bland annat när det gäller den fällande domen för en grov våldtäkt mot samma unga kvinna, som enligt rätten bundits och utsatts för våldssex.

Men hovrätten friar för tre fall av koppleri som tingsrätten fällt för. Fängelsestraffet sänks också från tingsrättens sex och ett halvt år till sex år.

Dessutom frias Lindberg precis som i tingsrätten för försök till grov våldtäkt mot barn för den planerade sexträffen med en 14-årig flicka i Falun som aldrig blev av eftersom Lindberg greps före den i januari i år.

Göran Lindberg har erkänt en rad sexköp. Han har ockås sagt att han haft sex med samtliga målsägande. Men han har nekat till brott och sagt att det inte förekommit de inslag av våld och förnedring som kvinnorna oberoende av varandra - och samstämmigt berättat om.

Göran Lindberg ska också betala 175 000 kronor i skadestånd till en ung kvinna som 17 år gammal utsattes för en grov våldtäkt av Lindberg i ett hotellrum i Stockholmstrakten. Han ska också betala 350 000 kronor i rättegångskostader, en halvering jämfört med beloppet i tingsrätten.

Sexbrotten riktar sig mot en rad unga kvinnor och de ska ha pågått från början av 2007 till januari i år då Göran Lindberg greps när han var på väg till ett planerat sexmöte med en då 14-årig flicka i Dalarna.

Göran Lindberg har erkänt en rad sexköp. I övrigt har han nekat till brott och velat frias på samtliga punkter utom sexköp i hovrätten. Åklagaren ville i stället få honom fälld även för försök till grov våldtäkt mot barn och en våldtäkt som han friades för i tingsrätten. Han yrkade på åtta års fängelse.

Nu återstår att se om Göran Lindberg överklagar till Högsta domstolen. Men de tar bara upp fall som anses vara principiellt viktiga.

– Lindberg är djupt besviken för han döms ju mot sitt nekande – till ett så långt straff, säger hans advokat Karl Harling.

Vad kommer hända nu?
– Inom de närmsta veckorna kommer vi titta närmare på domen och analysera den och så kommer vi tillsammans bestämma om vi ska försöka överklaga till Högsta domstolen, säger Karl Harling.

I Uppsala där Göran Lindberg var länspolismästare fram till 2006 säger polisförbundets ordförande Anna Ramsten att det här kan ha påverkat förtroendet för polisen:
– Det är klart att möjligheten finns att förtroendet är skadat, men i och med att domen är så kraftfull så hoppas jag att folk ändå ser att lagen har sin gång och att vi alla är lika inför lagen, säger Anna Ramsten.

Rikspolischef Bengt Svensson kommenterar också:
– Jag konstaterar att hovrätten gör i stort sätt samma bedömning som tingsrätten, säger han.

Lindberg har ju tydligen haft ett rum på Polishögskolan där han förvarat mobiltelefoner och sexleksaker som använts i samband med brotten. Hur är det möjligt att ingen har upptäckt honom?
– Alla jag har pratat med är lika förvånade. Nu har man vant sig vid tanken och tycker det är förskräckligt. Naturligtvis är det brottsoffren som är svikna i första hand, men jag vet att kollegor i Uppsala känner sig lurade – och alla är vi i någon mån lurade, säger rikspolischef Bengt Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista