1 av 2
Greenpeace-aktivister vid Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Johanna Hanno/Greenpeace/Scanpix
2 av 2
Magnus Berggren, vice chefsåklagare. Foto: August Bergkvist/SR

Rättegång mot Greenpeace-aktivister

"Jag blev tagen direkt innanför stängslet"
1:42 min

I dag hölls rättegången mot 23 skandinaviska, de flesta svenska, Greenpeace-aktivister som anklagas för att ha brutit sig in på Forsmarks kärnkraftverk i somras.

Det var stundtals svårt att hålla sig för skratt under rättegången mot de 23 skandinaviska Greenpeace-aktivisterna i Uppsala tingsrätt i dag, när åklagaren visade bilder och videofilmer på allt från glada aktivister vid Eiffeltornet i Paris som aktivister utklädda till solar, vindkraftverk och vattendroppar som firade ner sig från en brandstege och försökte finta bort vakter inne på området kring Forsmarks kärnkraftverk.

Åklagaren Magnus Berggren anser att de 23 åtalade aktivisterna gjort sig skyldiga till grovt olaga intrång, bland annat för att aktionen var mycket välplanerad och välorganiserad, för att kärnkraftverket är ett skyddsobjekt, och för att händelsen den 14 juni i år har kostat Forsmarks kärnkraftverk omkring 1,4 miljoner kronor.
Han yrkar på villkorlig dom, och trots att flera av de åtalade aldrig fysiskt varit inne på området anser han ändå att samtliga gjort sig skyldiga till samma brott.

– Det här menar jag är en helt gemensam aktion, och då spelar det mindre roll exakt vad man gör. Man har haft ett gemensamt syfte och mål, man är fullt medveten om vad som ska hända och ske, säger åklagaren Magnus Berggren.

Men försvararen Jan Palmblad anser tvärtom att samtliga aktivister är oskyldiga, och att de egentligen gjort en god gärning:

– Man lyckades inte förändra Riksdagens inställning till kärnkraften, men man fick en väldigt, väldigt stor uppmärksamhet kring de bristfälliga säkerhetsfrågorna.

Aktivisterna vägrade i förhören ge några namn på de som planerat aktionen, och många av dem var av olika anledningar kritiska mot säkerheten inne på området:

– Jag vet för det första inte om det var en vakt som grep mig, det var lite oklart, om det kanske var en vanlig arbetare, och om det i så fall är ett gripande överhuvudtaget. Jag blev tagen direkt innanför stängslet. Sen kom polisen till platsen 2-3 timmar efter det, sa en åtalad kvinna i rättsalen.

I somras dömdes  29 utländska Greenpeace-aktivister till bötesstraff av Uppsala tingsrätt för olaga intrång, den domen har överklagats till Hovrätten av åklagarsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".