"Förtroendet är naggat i kanten"

Det var ärkebiskopen Anders Wejryd som personligen ingrep och såg till att generalsekreteraren för Svenska kyrkans kansli i Uppsala, Lars Friedner, fick sluta för en vecka sen. Det bekräftar nu kyrkostyrelsens vice ordförande Levi Bergström för Upplandsnytt.

Tre chefer har slutat inom en veckas tid på Svenska kyrkans kansli i Uppsala. Det hela började med att en av dessa chefer anklagades för trakasserier av några kvinnliga anställda, och generalsekreteraren Lars Friedner beslutade, i samråd med personalchefen, att den trakasserianklagade chefen måste sluta. Beslutet tog han utan att förankra det hos kyrkostyrelsen och dess ordförande, ärkebiskopen Anders Wejryd. Vilket ledde till att generalsekreteraren också fick lämna sin tjänst, och även personalchefen avgick. Levi Bergström säger att som situationen blev fanns inget annat val än att generalsekreteraren måste gå.

Generalsekretaren ansåg för sin del att han inte hade skyldighet att förankra beslutet att sparka den trakasserianklagade chefen till kyrkostyrelsen. Men Upplandsnytt har tagit del av delegationsordningen för Svenska kyrkan, och där framgår att ärenden som är av större vikt eller särskild betydelse ska underställas kyrkostyrelsen. Allt tyder alltså på att generalsekreteraren borde ha förankrat sitt beslut hos kyrkostyrelsen och dess ordförande ärkebiskopen Anders Wejryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista