Nya neddragningar i Uppsala kommun

Neddragningarna och besparingarna kommer att fortsätta inom Uppsala kommun nästa år. Det står klart sedan kommunfullmäktige igår klubbade budgeten för 2005.

Den styrande majortieten satsar extra på några få områden, det säger socialdemokratiska finanskommunalrådet Lena Hartwig.

-Förskolan och skolan är prioriterad och de kommer att få nya fräscha pengar, säger hon.

Trots att kommunfullmäktige debatterade hur pengarna ska användas nästa år i nära 16 timmar igår och i förrgår, så ändrades inte ett kommatecken i majortietspartiernas förslag till budget.

Det socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet klubbade igenom igår var en budget som alltså främst innehåller en satsning på förskolan, där barngrupperna nu ska bli mindre och skolan där planen är att personaltätheten ska hållas på dagens nivå.  Miljön i stadskärnan får också lite extra pengar.

Men för de flesta av kommunens verksamheter blir det fortsatta besparingar, eftersom deras budgetar utökas mindre än vad löne- och prisökningar brukar kosta.

Exakt vilka nedragningar det här kommer att innebära är inte klart än. Det ska de olika nämnderna nu reda ut.

De borgerliga partierna, som alltså inte fick igenom några av sina förslag var förstås inte nöjda med budgetbeslutet. En av de saker de var mest kritiska till var att skatten, som höjdes vid årsskiftet, inte kommer att sänkas något nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".