Stort seminarium för att minska trafikdöden

Trafikdöden i länet måste minska. Det var temat för det seminarium som hölls igår i Uppsala

Under slagordet: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, så talades det om hur trafikdöden ska minskas.

Det var bland annat vägverket och NTF som arrangerade seminariet, men många andra organsiationer var oxå med.

Bland annat från ABC-åkarna som är åkeriernas organisation i Uppsala å Stockholm. Torbjörn Heierson är VD där och han säger att åkarna måste använda bilbältet oftare så att trafikdöden ska kunna minskas.

-Våra förare ska använda bilbälte. Det är något som det slarvas med av gamla vanor eller ovanor, säger han.

Idag är det ungefär var tredje lastbilschaufför som använder bilbälte och de är alldeles för lite. Det borde vara minst lika många som hos bilförarna, alltså runt nio av tio förare, säger Torbjörn Heierson.

Mikael Klingstedt, som är analytiker på Vägverket säger att de är bra att det kommer så många olika organisationer och lyssnar, alla måste hjälpas åt för att minska trafikdöden.

Vägverkets mål är att inte fler än elva personer ska omkomma Uppsala län.

För att nå dit krävs att folk använder bälte, inte kör fulla, att cyklister använder hjälm och att hastigheterna minskar.

Ett sätt att minska hastigheterna är hastighetskameror. Det är nåt som folk har stor acceptans för säger Mikael Klingstedt och Uppsalaborna verkar hålla med honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista