Uppsala

Celsiusskolans rektor petad

2:11 min

Daniel Larsson, rektor på Celsiusskolan i Uppsala har inte längre förtroendet att driva skolan vidare hos sin arbetsgivare. Han blir uppsagd och ska lämna sina uppdrag som rektor vid årsskiftet.

Daniel Larsson berättar för Upplandsnytt att hans arbetsgivare förklarat för honom att det beror på att de tycker att han inte har marknadsfört skolans idrottsprogram på ett tillfredsställande sätt.

Han själv är förvånad över beskedet.

- Det kom som en blixt från klar himmel, säger han.

Initiativet att ta upp frågan om Celsiusskolans rektor kommer från Mohamad Hassan (FP) som är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Han menar att Daniel Larsson ska ha motarbetat skolans nya idrottsutbildning och det går inte ihop med politikens mål att föra fram den unika utbildning som startar på skolan.

Lärare på skolan ska ha fått beskedet igår kväll och flera av dem ska efter det ha skrivit en inlaga som protest på att rektorn sägs upp. 

En av lärarna som fick veta om att skolan ska byta rektor igår kväll och som vill vara anonym, säger till Upplandsnytt att det hela är mycket obehagligt och att mycket är oklart. Läraren menar att personalen har olika uppfattning om händelsen är bra eller dålig.

Gymnasiechefen Kajsa Wejryd vill inte kommentera varför man vill att Daniel Larsson ska sluta som rektor på Celsiusskolan men berättar att initiativet kommer från utbildnings- och arbetsmarkandsnämnden och politikern Mohamad Hassan, (FP), som väckte frågan kring hur väl rektorns arbete stämmer överrens med kommunens mål att marknadsföra den nya Elitidrottssatsningen på skolan.

– Man har inte sett idrotten som en tillgång och man har inte sett att idrottsutbildningen på Celsius har varit en fjäder i hatten utan man har bara sett den som en nackdel, sägeer Mohamad Hassan.

Daniel Larsson själv förstår inte den kritik som kommer från politikens håll. Han menar att han inte på något sätt ska ha motarbetat idrottsinriktningen på skolan. Han berättar för Upplandsnytt att det han har fört fram är en undran och en diskussion om hur man på bästa sätt ska kunna förena den nya idrottssatsningen med den nya läroplanen för gymnasieskolan, GY11.

– Jag tolkar det som att jag har gått in och velat ha klara besked om finansieringen, att man kanske tycker att det är att motarbeta. Jag vet inte, men det är den enda jag kan tänka mig för det är det enda jag har velat få klara besked på, säger Daniel Larsson.

Får man inte ifrågasätta och ställa frågor kring ekonomin utan att riskera att man blir petad från jobbet?

– Man får självklart ifrågasätta och vi har lyssnat. Vårt mål är att göra Celsiusskolan till norra Europas främsta idrottsgymnasium och då kan vi inte ha en person ser nackdelar. Han uttalade sig väldigt tydligt i tidningen om det, säger Mohamad Hassan.

Men baserar du det på en tidningsartikel?

– Nej, utan jag har en historia bakom det här.

Den historian vill inte Mohamad Hassan gå in på. Men tidigare har det varit uppe i media om arbetsmiljöproblem på skolan som har hänvisats till rektorn. Hans-Eric Lindahl vid lärarnas riksförbund bekräftar det men är ändå förvånad över att rektorn ska sluta vid årsskiftet.

– Det är något som kommer ganska överraskande just nu. Vi har ju haft kritiska synpunkter ganska länge när det gäller Daniel Larssons ledarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista