I den här fastigheten i centrala Uppsala var Lars-Olof Lindell skriven, men i verkligheten bodde han i Långalma i Östhammars kommun. Foto:SR

Lindell får nytt förtroende

Ombudsman: ”Alla önskar att Lars-Olof ska fortsätta”
1:32 min

Trots att Uppsalapolitikern Lars-Olof Lindell felaktigt varit skriven i Uppsala då att han borde ha varit skriven i Östhammar, så får han nytt förtroende av sitt Socialdemokratiska parti.

Ombudsmannen Per Wikholm säger att eftersom Lindell nu meddelat att han tänker bosätta sig i Uppsala så kommer partiet att nominera honom för ytterligare fyra år som ordförande för Kommunrevisionen:

- Det slutgiltiga beslutet tas i morgon fredag, men i de möten vi haft med valberedningen så har alla haft en önskan om att Lars-Olof ska fortsätta. Det enda krav vi har ställt är att det ska vara säkerställt att folkbokföringsadressen är korrekt, säger ombudsmannen Per Wikholm hos Socialdemokraterna i Uppsala.

Lindell verkar ju ha bott i Östhammars kommun de senaste åren och alltså ha farit med osanning både till er och till skatteverket. Är man då lämpad att vara Kommunrevisionens ordförande och granska att andra handlar formellt korrekt?

- Det här är rätt så komplicerad lagstiftning och det har tagit skatteverket ett halvår att avgöra saken. Både Lars-Olof Lindell och hans sambo har dubbel bosättning, så det är inte så enkelt som att han ljugit eller farit med osanning, så långt vill inte jag gå.

Som Upplandsnytt berättade i morse har skatteverket bestämt att Lars-Olof Lindell ska vara skriven i Östhammars kommun. Efter beslutet har Lindell sagt till sitt parti att han tänker flytta till Uppsala, för att därmed vara tillgänglig för förnyade politiska uppdrag i Uppsala.

Att Lars-Olof Lindell har varit skriven på fel ort i fyra år, spelar det ingen roll för er bedömning?

- Som jag sa så är detta komplicerat, säger Per Wikholm.

Borde han inte ha rett ut det här för länge sen, om det funnits tveksamheter?

- Ja, det kan man väl tycka. Det hade varit bra om det här hade retts ut ännu tidigare, absolut, avslutar Per Wikholm, ombudsman på (S) i Uppsala.

Lars-Olof Lindell själv har inte ringt tillbaka när vi sökt honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".