Katedralskolan i Uppsala. Foto:Mårten Nilsson/SR

Tre åtalas för misshandel

Åklagaren:”En fruktansvärt ful och rå misshandel”
2:02 min

Tre 16-åriga pojkar har nu åtalats för den uppmärksammade misshandeln av en elev på Katedralskolan i Uppsala i slutet på september. Kammaråklagare Johan Delin säger att den grova misshandeln, med slag och sparkar, var en slags hämnd.

– En av de åtalade hade irriterat sig på målsäganden ända sedan i våras för att han skulle ha varit kaxig på nåt sätt, och han har varit ute efter honom sedan dess och också varit nära att lyckas vid ett tillfälle, men den gången kom målsäganden undan. Nu var den åtalade på skolan, han går inte där men var där och hälsade på några kompisar, och får syn på målsäganden och då går han fram och slår ner honom och sparkar honom och får då hjälp av två kompisar, berättar Johan Delin.

Den misshandlade pojken fick enligt åtalet bland annat tandskador och näsfraktur och enligt åtalet slogs och sparkades han så mycket att han under en stund också förlorade medvetandet. En av de åtalade pojkarna, en som var elev på Katedralskolan, åtalas också för försök till utpressning för att på en annan skola ha hotat en pojke med misshandel om inte den andre betalade 1000 kronor till honom. Upplandsnytt sökte i går den huvudåtalades advokat utan att lyckas nå honom. Åklagaren Johan Delin är förskräckt av det han sett:

- Ja, alltså, att världens struntsak sex månader tidigare ska utlösa nåt sånt här, en fruktansvärt ful och rå misshandel... Jag har varit åklagare rätt länge, men man upphör inte att förvånas, för att uttrycka det milt, säger Johan Delin.

Hur har de åtalade reagerat under förhören?

- Till en början nekade alla. Men till sist erkände den huvudåtalade sin del, en av medhjälparna har erkänt sin del, och den tredje erkände först men har nu tagit tillbaka erkännandet. Men det senare är inget större bekymmer, det finns så bra bevisning mot honom.

Har någon av de åtalade visat någon form av ånger?

- Nej, det kan man inte säga. Huvudmannen har till och med sagt att det känns bra nu när det här är gjort, när han fått ge igen. Han erkänner allt han gjort, men han är nöjd för han tycker det var rätt och rimligt. Och det kan man ju också häpna lite grann inför, säger Johan Delin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".