Arlanda

Märkliga stölder från parkerade bilar

Torbjörn Nelzén:”Torbjörn Nelzén:"Det stals en katalysator från en bil"
1:28 min

På Luftfartverkets parkeringsplats i Arlanda har bilarna drabbats av en del märkliga stölder under hösten. Bland annat stals en ratt ur en bil, och bensin har slangats ur en annan på parkeringen.

– Det var några stölder som var lite märkliga i slutet på oktober här och början på november där det stals bland annat instruktionsböcker i en bil, det stals en ratt från en annan bil och det stals en katalysator från en tredje bil och även så kallade transpondrar som ger möjlighet att komma in på parkeringarna stals, säger Torbjörn Nelzén, chef på utredningsgruppen på Arlanda.

Man kanske undrar varför tjuvarna inte helt enkelt tar hela bilen i stället för bara en ratt, men Torbjörn Nelzén misstänker att det är precis vad tjuvarna redan har gjort.

– Vi vet ju att i Stockholms län och även i Uppsala län så stjäls det en del grejer från bilar. Antingen är det för att reparera bilar eller också är det för att man håller på att omidentifiera bilar och kanske stulna bilar i botten som man helt och hållet bygger om.

Det var någon som hade slangat bensin hörde jag också?

– Ja, ja det tycker vi ju kanske är lite märkligt att man lyckades göra det här utan att bli upptäckta.

Totalt mellan augusti och november hade man ett 25-tal stölder från bilar. Med Arlanda-mått mätt så är det betydligt mer än vanligt. Generellt sett är Arlandas parkeringar, enligt Torbjörn Nelzén, i princip helt befriade från den här typen av stölder eftersom de är så pass välbevakade jämfört med andra parkeringar.

Men nu har man utökat väkteriet ytterligare och parkeringerna bevakas dygnet runt.

– Jag tror nog att det fick en effekt för att det har ju tveklöst stoppat upp.

Har ni haft någon misstänkt under den här tiden?

– Inget av de här som jag nämnde är uppklarade.

Är det något speciellt man ska tänka på om man parkerar på Arlanda i fortsättningen?

– Som alltid, lämna aldrig någonting i bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".