Tio års fängelse för skott i Bälinge

Den man som stått åtalad för att ha försökt att mörda sin före detta sambo och hennes nye pojkvän i Bälinge på juldagen förra året, fick i dag sin dom fastställd av Svea hovrätt. Precis som Uppsala tingsrätt gjorde tidigare, så finner hovrätten mannen skyldig till mordförsök och fastställer straffet till tio års fängelse.

Kvinnan och hennes nye pojkvän hade i största hemlighet flyttat till en villa i Bälinge efter en lång tids trakasserier och hot från hennes före detta man. Paret hade länge svårt att få samhällets förståelse och hjälp, och länge tvingades dom kämpa en ensam kamp.

Samhället i övrigt tycks inte ha förstått det allvar med vilket kvinnans före detta man bedrev sin terror. Mannen kunde bland annat ringa hundratals telefonsamtal om dan, exempelvis till nye pojkvännens firma. Paret tvingades till ständigt byte av adresser och telefonnummer, och nye pojkvännen vågade inte längre ha kontakt med sina barn från ett tidigare förhållande. Dödshoten var många och mannen dömdes också för olaga hot, men straffet av Uppsala tingsrätt blev villkorlig dom, han släpptes alltså på fri fot och kunde omedelbart återuppta sin terror.

Förra sommaren påträffades en bomb under bilen till kvinnans pappa, ingen kunde bindas till brottet. Brotten mot besöksförbudet ledde inte till något åtal, och på juldagen förra året hade mannen hunnit ikapp dom när troligen han och en medhjälpare dök upp utanför deras villafönster.

Den Uppsalaadvokat som är parets juridiska ombud säger till Upplandsnytt att paret känner tillfredsställelse över att Svea hovrätt i dag fastställt tingsrättens dom på tio års fängelse och att det gör att hotet över dom känns lite mindre än tidigare.

Men hotbilden mot paret är fortfarande så stark att inte ens det juridiska ombudet vet var dom i dag bor. Han måste ringa ett speciellt nummer hos polisen för att få kontakt med dom.

Rättegången i hovrätten skedde under stark polisbevakning, och den som tros vara mannens medhjälpare och som enligt hovrätten dessutom troligen var den som avlossade skotten i Bälinge, är fortfarande på fri fot och polisen vet inte vem han är. Så dagens dom betyder att paret kan andas lite lättare, men inte att dom kan återgå till ett normalt liv. Pojkvännen blev så svårt skadad av skotten att hans käke är krossad, och skottet i hans bröst stannade bara någon millimeter från kroppspulsådern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista